Lekarze alarmują, że obecnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej znanych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz to młodsze osoby. Teraz rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi uczuleniami. Wśród tak młodziutkich pacjentów w większości wypadków następuje alergia na wybrane towary spożywcze. Sporo niemowląt, u których uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie swoje dzieci karmią piersią, powinny w pełni odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny także obserwować reakcje dziecka wtenczas, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w związku z tym soję, jaja lub orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu odpowiednie hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym albo w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią wypada też mocno uważać podczas rozszerzania diety. Trzeba w głównej mierze podawać innowacyjne produkty osobno i co kilka dni.
To właśnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Naturalnie zasady te dotyczą także starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najlepiej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niesłychanie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprawidłowiej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają należytych zasad diety i nie jedzą mleka lub ewentualnie towarów zawierających orzechy.