kawa ziarnista arabica

Zwykło się uważać, że jeśli idealna kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

z kawą
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są wybitnie pokrewne, to jednakże się różnią.
Kawa Kenia AA TOP
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok oraz uwielbia ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją łączyć z aromatami, dlatego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać całkowicie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.